Valinnanvapaus

SoTe uudistuksen myötä Suomen kansalaisilla on mahdollisuus hankkia tarvitsemiaan palveluita yksityisiltä palvelujen tuottajilta. Lue lisää siitä, mitä valinnanvapaus vanhustenhoidossa käytännössä tarkoittaa!

Uuden sote- ja maakuntauudistuksen myötä asukkaan on mahdollista jatkossa valita itsenäisemmin omasta sosiaali- ja terveyspalvelujen käytöstään. Tämä tarkoittaa sitä, että julkisia sosiaali- ja terveyspalveluita voisivat jatkossa tarjota myös yksityiset ja kolmannen sektorin toimijat. Hallituksen on tarkoitus antaa uusi esitys tulevasta valinnanvapauslaista maaliskuussa 2018.

Valinnanvapauden myötä asiakas hyötyy palvelujen saatavuuden kasvusta, laadun kohoamisesta sekä mahdollisuudesta valita paremmin omaan tilanteeseensa sopivia palveluita ja palveluntuottajia. Lisäksi tarkoituksena on, että asukkaan pääsy tarvitsemiensa sosiaali- ja terveyshuollon palveluiden piiriin nopeutuu.

Pähkinänkuoressa valinnanvapaus tarkoittaa tulevaisuudessa:

  • Nopeampaa pääsyä lääkäriin ja sosiaalityöntekijän vastaanotolle
  • Mahdollisuutta valita asiakkaan haluama sote-keskus ja hammashoitola
  • Mahdollisuutta valita julkisen ja yksityisen palveluntarjoajan välillä
  • Apua valintojen tekemiseen

Mahdollisuus vaikuttaa valittavaan hoivakotiin

Sote- ja maakuntauudistus mahdollistaa tulevaisuudessa asukkaille paremman vapauden valita eri palveluntuottajien välillä. Uudistuksen myötä asiakkaalla on mahdollisuus valita tuottaako yksikön palvelun kunta, jokin järjestö vaiko yksityinen yritys, sillä asiakasmaksu tulee olemaan sama jokaisen vaihtoehdon välillä. Nykyisin oma valinta ja palvelusetelin käyttäminen tarkoittaa asukkaalle useimmiten vähintään 1000 euron lisäkustannusta kuukaudessa.

Valinnanvapaus vanhustenhoitopalveluissa

Uudella valinnanvapauslailla on tarkoitus kasvattaa vanhuspalvelujen tarjontaa, niin että esimerkiksi asukkaan valinnanvapauden lisääntymisen myötä asukas voi vaikuttaa paremmin hoivakodin valintaan. Valinnanvapauteen liittyen jatkossa ympärivuorokautisen hoivakotiasumisen kustannuksia on tarkoitus maksaa kunnan tai kuntayhtymän tarjoamilla palveluseteleillä asukkaille. Tässä yhteydessä kustannuksilla tarkoitetaan hoivakodin palvelumaksuja ja ateriamaksuja.

Villa Kaskimäki

Villa Kaskimäki

Paras yksityinen hoivakoti Kirkkonummella 2017! (Kirkkonummen asiakaskysely 2018) Palvelukorttelin pihapiirissä myös päiväkoti. Yhdessä tasossa keskellä luontoa.

Hae paikkaa Lue lisää

Villa Kivi

Villa Kivi

Ulkoilu isolla aktiivipihalla ja viihtyisässä ympäristössä. Green Care Finlandin jäsen.

Hae paikkaa Lue lisää

Villa Amanda

Villa Amanda

Villa Amanda on avattu! Tiedustelut vapaista paikoista hoivakodin johtajalta.

Hae paikkaa Lue lisää

Anttilanhovi

Anttilanhovi

Hyvinkään paras yksityinen hoivakoti (Asiakastyytyväisyyskysely, Hyvinkään kaupunki 2017). Tervetuloa tutustumaan!

Hae paikkaa Lue lisää

Hiidenhovi

Hiidenhovi

Vihti-Karkkila -alueen paras yksityinen hoivakoti 2018! (ptky karviaisen asiakaskysely) Keväällä 2017 avattu Nummelassa. Avarat ja valoisat tilat yhdessä tasossa kutsuvat tutustumaan. Ulkoilemaan suoraan olohuoneesta. Kivenheiton päässä Hiidenvedestä.

Hae paikkaa Lue lisää

Harjupuisto

Harjupuisto

Kevyttä palveluasumista ja paikkoja myös muistisairaille. Tule tutustumaan turvalliseseen ja toimintakykyä ylläpitävään ympäristöömme!

Hae paikkaa Lue lisää

Tapiolan Aallotar

Tapiolan Aallotar

Tehostettua palveluasumista vaikeasti muistisairaille. Yksikössä ei ole tällä hetkellä tilaa uusille asukkaille.

Hae paikkaa Lue lisää

Villa Lauriina

Villa Lauriina

Lauriinassa ammattitaito muistisairaiden aidossa kohtaamisessa on hioutunut jo vuodesta 2010 lähtien.

Hae paikkaa Lue lisää

Villa Linnea

Villa Linnea

Palkittu ja kodikas hoivakoti Lintuvaarassa. Rauhallinen ja keskeinen sijainti. Palvelusetelillä asukkaaksi ilman jonoja.

Hae paikkaa Lue lisää

Pajuhovi

Pajuhovi

Pajuhovi avataan loppuvuodesta 2020 Nummelaan.

Hae paikkaa Lue lisää

Kuninkaanhovi

Kuninkaanhovi

Kotimme sijaitsee rauhallisessa ympäristössä. Maukas kotiruoka valmistetaan omassa keittiössämme.

Hae paikkaa Lue lisää