SoTe uudistus

Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen tavoitteena on nykyaikaistaa mm. sosiaalipalvelut asiakaslähtöisiksi ja kustannustehokkaiksi 1.1.2020 alkaen.

Mikä on Sote-uudistus?

Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen tavoitteena on nykyaikaistaa mm. sosiaalipalvelut asiakaslähtöisiksi ja kustannustehokkaiksi 1.1.2020 alkaen. Uudistuksen on tarkoitus kaventaa ihmisten hyvinvointi- ja terveyseroja, parantaa palvelujen yhdenvertaisuutta, saatavuutta ja vaikuttavuutta sekä hillitä kustannusten kasvua Suomessa.

Suomalaisille tulee entistäkin laajempi vapaus valita itselleen paras vaihtoehto, itselle paras hoivakoti tai palvelutalo.

Jo nyt voitte hakeutua itse parhaaksi näkemäänne hoivakotiin palvelusetelillä tai itse maksaen.

Miten palveluasuminen on muuttunut viime vuosina?

Muistisairaat eivät asu enää vanhainkodeissa ja terveyskeskuksen vuodeosastoilla laitosmaisessa ympäristössä ja sairaalavaatteissa. Laitosruoka sairaalan keskuskeittiöstä on vaihtunut mm. hoivakodeissa paikan päällä valmistettavaan kotiruokaan ja iltapäiväkahveihin tuoreella pullalla.

Parin viime vuosikymmenen aikana laitospaikkoja on vähennetty huomattavasti eri puolilla Suomea ja on ymmärretty kuntouttavan arjen ja kodinomaisemman asumisympäristön merkitys ikäihmisen elämänlaadulle.

Aiemmin asiakkaille osoitettiin laitospaikka suoraan kunnan tai kaupungin omasta yksiköstä ja vaihtoehtoja oli vain harvoin. Joskus pitkäaikaispaikka laitoksessa tarkoitti terveyskeskuksen vuodeosastoa useamman henkilön kanssa samassa huoneessa ilman mitään mahdollisuutta yksityisyyteen.

Miten malli muuttuu entisestä?

Vanhusten asumispalveluissa asiakas on voinut jo noin kymmenen vuoden ajan päättää ottaa kunnasta tai kaupungista (joissa palveluseteli on otettu käyttöön) palvelusetelin kunnan tai kaupungin suoraan tarjoaman asukaspaikan sijaan. Palvelusetelillä on voinut valita itse tai yhdessä lähiomaisen kanssa itselleen mieluisin vaihtoehto useista yksityisistä hoivakodeista, jotka täyttävät kunnan palvelutasokriteerit.

Palvelusetelillä voi tälläkin hetkellä valita vapaasti itselle sopivimman hoivakodin, jos paikkakunnalla on palveluseteli käytössä. Jos hoivakoti ei ole kunnan tai kaupungin palvelusetelituottaja, se voi yleensä hakeutua nopeastikin listalle jos se täyttää kunnan/kaupungin kriteerit ja tuottaa samoja palveluita jo ennestään.

Jatkossa oma valinta tulee mahdolliseksi yhä useammalle. Samalla palvelu ei tule kalliimmaksi kuten vielä nykyisin valtaosalla palvelusetelin valitsevista.

Tulevaisuudessa palvelusetelin sijaan tulee palveluasumiseen hoitokodissa tai palvelutalossa (henkilökuntaa paikalla ympäri vuorokauden) luultavimmin henkilökohtainen budjetti.

Mitä tarkoittaa valinnanvapaus?

Valinnanvapaus tarkoittaa, että tulevaisuudessa asukas ja omaiset voivat itse yhdessä yhä useammin valita vapaammin myös palveluasunnon kun kotona asuminen ei ole enää mahdollista ja on aika muuttaa mm. ympärivuorokautiseen ns. ”tehostettuun palveluasumiseen”.

Valinnanvapauden piiriin kuuluvissa vanhusten asumispalveluissa palvelun tuottaa asiakkaan valitsemassa yksikössä jokin yksityinen yritys, kaupunki, kunta tai jokin järjestö. Asiakasmaksu on tulevaisuudessa kaikissa sama, riippumatta siitä minkä vaihtoehdon asiakas valitsee.

Mikä on uusi malli ja mikä on henkilökohtainen budjetti?

Paljon sosiaali- ja terveyspalveluja tarvitseva vanhuspalveluiden asiakas voi saada henkilökohtaisen budjetin maakunnan liikelaitokselta. Henkilökohtainen budjetti tarkoittaa maakunnan liikelaitoksen sitoumusta korvata asiakkaan palvelun kustannukset henkilökohtaisessa budjetissa määrättyyn arvoon saakka.

Maakunnan liikelaitos määrittää ennalta henkilökohtaisella budjetilla rahoitettavat palvelut ja budjetin euromäärän. Asiakas voi hankkia tarvitsemiaan palveluja tämän sovitun rahasumman mukaisesti. Maakunta maksaa suoraan palveluntuottajalle henkilökohtaisen budjetin mukaiset korvaukset. Asiakkaan tilille ei siis siirry rahaa.

Henkilökohtaisen budjetin saaminen edellyttää, että asiakkaalle on laadittu asiakassuunnitelma ja sen yhteydessä on arvioitu edellytykset henkilökohtaiseen budjetin käytölle. Edellytyksenä on, että henkilö tarvitsee jatkuvaa ja laaja-alaista apua tai tukea ja että hän pystyy joko itse tai tuettuna suunnittelemaan ja hallinnoimaan henkilökohtaiseen budjettiin kuuluvat palvelunsa.

Yksi “laaja-alaisen avun tarve” syntyy hyvin usein pitkälle edenneestä muistisairaudesta, jolloin asiakas tarvitsee ympärivuorokautista valvontaa ja runsaasti opastusta arjen päivittäisissä toiminnoissa, kuten lääkkeenotto, peseytyminen, ruokailu ja liikkuminen.

Lisää aiheesta:

Asiakasseteli
Palveluseteli
Palvelulupaus
Valinnanvapaus

Villa Kaskimäki

Villa Kaskimäki

Paras yksityinen hoivakoti Kirkkonummella 2017! (Kirkkonummen asiakaskysely 2018) Palvelukorttelin pihapiirissä myös päiväkoti. Yhdessä tasossa keskellä luontoa.

Hae paikkaa Lue lisää

Villa Kivi

Villa Kivi

Ulkoilu isolla aktiivipihalla ja viihtyisässä ympäristössä. Green Care Finlandin jäsen.

Hae paikkaa Lue lisää

Villa Amanda

Villa Amanda

AVOIMET OVET 26.2. klo 16-18! Avaamme uuden hoivakodin Etelä-Kirkkonummelle (Ravals) maaliskuussa 2020.

Hae paikkaa Lue lisää

Anttilanhovi

Anttilanhovi

Hyvinkään paras yksityinen hoivakoti (Asiakastyytyväisyyskysely, Hyvinkään kaupunki 2017). Tervetuloa tutustumaan!

Hae paikkaa Lue lisää

Hiidenhovi

Hiidenhovi

Vihti-Karkkila -alueen paras yksityinen hoivakoti 2018! (ptky karviaisen asiakaskysely) Keväällä 2017 avattu Nummelassa. Avarat ja valoisat tilat yhdessä tasossa kutsuvat tutustumaan. Ulkoilemaan suoraan olohuoneesta. Kivenheiton päässä Hiidenvedestä.

Hae paikkaa Lue lisää

Harjupuisto

Harjupuisto

Kevyttä palveluasumista ja paikkoja myös muistisairaille. Tule tutustumaan turvalliseseen ja toimintakykyä ylläpitävään ympäristöömme!

Hae paikkaa Lue lisää

Tapiolan Aallotar

Tapiolan Aallotar

Tapiolan Aallotar on avattu 2018. Tehostettua palveluasumista vaikeasti muistisairaille. Yksikössä ei ole tällä hetkellä tilaa uusille asukkaille.

Hae paikkaa Lue lisää

Villa Lauriina

Villa Lauriina

Lauriinassa ammattitaito muistisairaiden aidossa kohtaamisessa on hioutunut jo vuodesta 2010 lähtien.

Hae paikkaa Lue lisää

Villa Linnea

Villa Linnea

Palkittu ja kodikas hoivakoti Lintuvaarassa. Rauhallinen ja keskeinen sijainti. Palvelusetelillä asukkaaksi ilman jonoja.

Hae paikkaa Lue lisää

Kuninkaanhovi

Kuninkaanhovi

Kotimme sijaitsee rauhallisessa ympäristössä. Maukas kotiruoka valmistetaan omassa keittiössämme.

Hae paikkaa Lue lisää