Palveluseteli

SoTe uudistuksen myötä palvelusetelillä edistetään SoTe käyttäjien mahdollisuuksia hankkia tarvitsemiaan palveluita yksityisiltä palvelujen tuottajilta. Lue lisää siitä, mitä tämä käytännössä tarkoittaa!

Palvelusetelin avulla pyritään lisäämään valinnanvapautta yksityisten sosiaali- ja terveyspalveluiden saavuttamiseksi. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että kuntien ja kuntayhtymien täytyy jatkossa järjestää asukkailleen mahdollisuus valita vaihtoehto kunnan tai kuntayhtymä tuottamille palveluille.

Seteliä asukkaat voivat käyttää sellaisten sosiaali- ja terveyspalveluiden hankkimiseen, joita kunnat tai kuntayhtymät järjestävät asukkailleen. Kunnalla tai kuntayhtymällä on päätäntävalta siitä, että otetaanko kyseisellä hallintoalueella palveluseteli käyttöön, ja mihin palveluihin seteliä voidaan hyödyntää. Palvelusetelin voi saada asuinkunnan palveluyksiköistä, kuten sosiaalivirastosta tai terveysasemalta. Viime kädessä kunnan edustaja myöntää setelit asukkaan tarpeiden perusteella.

Palvelusetelillä ei voi kuitenkaan käyttää seuraavien palveluiden yhteydessä:

  • Kiireellinen hoito
  • Tahdosta riippumaton hoito

Palvelusetelit hoivakotia varten

Hoivakotiasumista varten voi kunta myöntää asukkaalle oikeuden palveluseteliin, jolla asukas saa kunnan maksusitoumuksen ympärivuorokautiseen palveluasumiseen hoivakodissa. Kunnan myöntämällä setelillä maksetaan hoivakustannuksista palvelumaksu ja perusmaksu. Perusmaksulla tarkoitetaan tässä yhteydessä yksikön yhteisiin tiloihin, turvajärjestelyihin ja valvontaan liittyviä kuluja. Asukkaan tulee itse vastata palvelumaksun omavastuuosuudesta vuokrasta, aterioista, lääkkeistä sekä henkilökohtaisista muista kulueristä.

Palvelusetelit vanhustenhoidossa

Asukkaan tulee olla yhteydessä oman asuinpaikkansa nimeämään vanhuspalveluiden sosiaalityöntekijään, joka vastaa hoitotason arviointiprosessista (palvelutasopäätös) sekä auttaa palvelusetelin hakuprosessissa. Sosiaalityöntekijän kanssa asukas voi selvittää mahdollisuuden palveluseteliin ja soveltuvuuden mm. kustannusmielessä kullekin kunnan asukkaalle. Myös yksityiset palveluntuottajat antavat neuvontaa, tukea sekä voivat olla yhteydessä suoraan sosiaalityöntekijään. Palveluseteli palveluasumisessa on tarkoitettu yli 65-vuotiaille sekä alle 65-vuotiaille monisairaille, jotka tarvitsevat useimmiten ympärivuorokautista hoitoa. Kotihoitoon on joillain kunnilla oma palveluseteli, jolla voi myös maksaa hoitoa palvelutaloissa joissa on kotihoidon palveluita ja kevyempää palveluasumista tarjolla (Uudenmaan Seniorikodeilla: Harjupuisto, Anttilanhovi ja Linnea).

Anttilanhovi

Anttilanhovi

Paikan päällä valmistettua kotiruokaa ja viihtyisä ulkoilupiha. Tiedustele vapaita paikkoja hoivakodin johtajalta!

Hae paikkaa Lue lisää

Villa Kivi

Villa Kivi

Villa Kivi on harvinainen LuontoVoima- laatusertifioitu ikäihmisten hoivakoti. Luonto on osana muistisairaiden päivittäistä hoitoa ja hoivaa. Green Care Finlandin jäsen.

Hae paikkaa Lue lisää

Villa Linnea

Villa Linnea

Palkittu ja kodikas hoivakoti Lintuvaarassa. Rauhallinen ja keskeinen sijainti. Palvelusetelillä asukkaaksi ilman jonoja.

Hae paikkaa Lue lisää

Pajuhovi

Pajuhovi

Pajuhovi on avattu 29.9.2020 Nummelaan.

Hae paikkaa Lue lisää

Hiidenhovi

Hiidenhovi

Vihti-Karkkila -alueen paras yksityinen hoivakoti 2018! (ptky karviaisen asiakaskysely) Keväällä 2017 avattu Nummelassa. Avarat ja valoisat tilat yhdessä tasossa kutsuvat tutustumaan. Ulkoilemaan suoraan olohuoneesta. Kivenheiton päässä Hiidenvedestä.

Hae paikkaa Lue lisää

Harjupuisto

Harjupuisto

Maukas kotiruoka valmistetaan paikan päällä. Viihtyisä terassi ja ulkoilupiha kutsuvat kesällä. Talvella voi nauttia aidon takkatulen lämmöstä.

Hae paikkaa Lue lisää

Tapiolan Aallotar

Tapiolan Aallotar

Omat vakituiset fysioterapeutit tukevat fyysisen toimintakyvyn ylläpitoa. Ateriat valmistetaan omassa keittiössä. Yksikössä ei ole tällä hetkellä tilaa uusille asukkaille.

Hae paikkaa Lue lisää

Villa Kaskimäki

Villa Kaskimäki

Paras yksityinen hoivakoti Kirkkonummella 2017! (Kirkkonummen asiakaskysely 2018) Palvelukorttelin pihapiirissä myös päiväkoti. Yhdessä tasossa keskellä luontoa.

Hae paikkaa Lue lisää

Villa Lauriina

Villa Lauriina

Lauriinassa ammattitaito muistisairaiden aidossa kohtaamisessa on hioutunut jo vuodesta 2010 lähtien.

Hae paikkaa Lue lisää

Villa Amanda

Villa Amanda

Villa Amanda on avattu! Tiedustelut vapaista paikoista hoivakodin johtajalta.

Hae paikkaa Lue lisää

Kuninkaanhovi

Kuninkaanhovi

Kotimme sijaitsee rauhallisessa ympäristössä. Maukas kotiruoka valmistetaan omassa keittiössämme.

Hae paikkaa Lue lisää