TIEDOTE

Pihatreffit – Vierailut hoivakodeissa henkilöstön ja läheisenne terveys huomioiden

Ohje omaisten ja läheisten ulkona tapahtuvista vierailuista

Hoivakotien vierailurajoituksia vapautetaan. Asukkaat voivat 20.5.2020 alkaen tavata omaisiaan ja läheisiään ulkona.

Koska Suomessa koronaan sairastuneita on ollut eniten Uudellamaalla, rajoitusten purkaminen tapahtuu asteittain ja hallitusti.

Omaisen tulee sopia tapaaminen aina etukäteen yksikön kanssa, viimeistään tapaamista edeltävänä päivänä. Asukkaalla voi käydä vierailijoita kerran päivässä, yksi vierailija kerrallaan. Hoitaja saattaa asukkaan ulos ja vie hänet vierailun päätyttyä takaisin sisälle. Tapaaminen voi kestää 15–30 minuuttia. Omaisen tulee olla terve tapaamisen aikana.

Omaiselle annetaan yksiköstä ennen tapaamista kirurginen suu-nenäsuoja, jota pitää käyttää koko tapaamisen ajan. Hoitaja opastaa omaiselle suojan käytön henkilökohtaisesti:

  • suojan pukeminen ja riisuminen
  • suojaa ei saa kosketella käsin tai siirtää paikaltaan tapaamisen aikana
  • suojan hävittäminen tapaamisen jälkeen (hoitaja varaa mukaan roskapussin ja valvoo suojan hävittämisen)

Omaisten pitää huolehtia hyvästä käsihygieniasta. Hoitajan tulee varmistaa käsihuuhteen oikea ja riittävä käyttö. Omaisille suositellaan oman käsihuuhteen varaamista mukaan tapaamiseen, mutta tarvittaessa hoitaja voi annostella omaiselle käsihuuhteen/antaa omaiselle käsihuuhdetta yksiköstä. Omaisen ei tarvitse pukea käsineitä, käsihuuhteen käyttäminen on riittävä toimenpide.

Omaista tulee opastaa huolehtimaan riittävästä turvavälistä tapaamisen aikana. Turvavälin muihin ulkoilijoihin tulee olla vähintään kaksi metriä. Turvavälistä voidaan poiketa hetkeksi asukasta avustettaessa, esim. silloin kun työnnetään lyhyt matka pyörätuolia. Asukkaan koskettamista, kuten halaamista, pyydetään välttämään, ettei altisteta asukasta pisara-kosketustartunnalle.

Tapaamiset ovat toistaiseksi mahdollisia vain ulkona. Seuraamme tarkasti tilanteen kehittymistä ja päivitämme tarvittaessa ohjeita. Myös tapaamisia esimerkiksi lasiseinän läpi voidaan edelleen järjestää, jos asukas ei pysty ulkoilemaan. Ulkoilu tulee aina toteuttaa asukaan vointi huomioiden.