Kotipalvelut

Kotipalvelut on tarkoitettu henkilöille, jotka pärjäävät vielä itsenäisesti omassa kodissaan, mutta tarvitsevat arjen askareihinsa lisätukea.

Kotipalveluiden hankkiminen omaan kotiin edeltää usein hoivakotiin muuttoa. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että ikäihminen pärjää vielä kotona, mutta hän tarvitsee lisätukea arjessa selviytymiseen. Yleensä syynä lisäavun tarpeeseen on henkilön fyysisen toimintakyvyn aleneminen tai erilaiset sairaudet, kuten muistisairaus. Kotipalveluita tarvitaan edellä mainittujen lisäksi myös tilanteissa, joissa henkilöllä on arkea haittaava vamma, uupumus tai muuten poikkeava perhetilanne.

_mg_6041

“Kotipalvelut ovat usein hoivakotiin muuttoa edeltävä vaihe”

Suomessa kotona asumista tuetaan yhteiskunnallisesti mahdollisimman pitkään. Tämä on usein myös henkilön oma tahto. Jos kuitenkin koet, että omaisesi on tullut elämäntilanteeseen, jossa lisäapu olisi tervetullutta, kannattaa istahtaa yhdessä alas ja keskustella, mitkä tilanteet hän kokee arjessa ongelmallisiksi ja mihin hän mahdollisesti tarvitsisi tukea. Tavallisesti ikäihminen haluaa apua esimerkiksi kotitöihin, kaupassa käymiseen sekä hygienian hoitoon.

Helpotusta arkeen

Kotipalveluita on tarjolla monipuolisesti ja niiden kustannukset määräytyvät avuntarpeen määrän mukaan riippuen siitä, onko avun tarve jatkuvaa vai tilapäistä.

Tukipalveluita tarjotaan seuraavilla elämän osa-alueilla:

  • ateriapalvelut
  • siivous
  • vaatehuolto
  • kauppa- ja muut asiointipalvelut
  • sosiaalista kanssakäymistä edistävät palvelut

Liikkumista tukevia palveluja ovat lisäksi seuraavat:

  • kuljetuspalvelut
  • saattajapalvelut

Kotipalveluita ikäihminen voi hakea kunnalta, mutta lisäpalveluita, kuten saattaja-apua, hän voi hankkia myös yksityisiltä palveluntarjoajilta tai vapaaehtoisjärjestöiltä. Kunta siis tuottaa itse tukipalvelunsa tai ostaa ne yksityisiltä palveluntuottajilta. Kotipalveluiden hinnat voivat luonnollisesti vaihdella kunnittain. Ikäihminen voi saada kotikunnaltaan palvelusetelin, jolla hänen on mahdollista ostaa kotipalvelut kunnan tarjoamista palveluista, tai hän voi ostaa palvelut suoraan yksityiseltä palveluntarjoajalta, jolloin hänellä on mahdollisuus saada palveluista kotitalousvähennys.

_MG_6563

Milloin on oikea aika muuttaa?

Ikäihmiselle muutto hoivakotiin tulee usein ajankohtaiseksi, kun kotihoito ja yöpartiot käyvät auttamassa häntä vähintään 3-4 kertaa vuorokaudessa eikä läheisiltä saatava tuki enää riitä turvaamaan sujuvaa arkea. Muistisairaus on suurin syy aiheuttamaan haasteita arjessa. Sairaus voi johtaa tilanteisiin, joissa henkilö unohtaa olinpaikkansa ja eksyy, tai arjessa tarvittavat perustoiminnot unohtuvat. Ikäihmisen lääkehoidon seuranta ja riittävä ravinnon saanti aiheuttavat usein myös hankaluuksia kotona asumiseen loppuaikoina. Kotipalvelun työntekijät kartoittavat yleistilannetta jatkuvasti, ja seuraavat aktiivisesti ikäihmisen vointia. Omaiset pidetään ajan tasalla henkilön tilasta, ja tämän tiimoilta annetaan myös neuvontaa.

Uudenmaan Seniorikodin asukkaista monet ovat käyneet läpi kotipalveluvaiheen ennen varsinaista muuttoa hoivakotiin, ja tilanne onkin ollut useille heistä varsin samankaltainen: he ovat hankkineet palveluita omaan kotiinsa joko kunnan, kaupungin tai yksityisen palveluntarjoajan kautta, mutta ovat tuona aikana huomanneet, etteivät lisäavusta huolimatta pärjää enää itsekseen tai heillä on todettu mahdollisesti muistisairaus, joka vaatii ympärivuorokautista tukea.

Uudenmaan Seniorikodit ei vielä toistaiseksi tarjoa kotipalveluita, mutta voit seurata tiedotusta sivustoillamme aiheen tiimoilta.

Anttilanhovi

Anttilanhovissa on elämänlaatua yhdessä tasossa ja ulkoilemaan voi päästä aina. Tervetuloa tutustumaan.

Lue lisää

Hyvinkää

Harjupuisto

Lohjallakin asukkaamme pääsevät nauttimaan 2018 Seniorikotien kodikkuudesta sekä turvallisesta ja toimintakykyä ylläpitävästä ympäristöstä.

Lue lisää

Lohja

Hiidenhovi

Juuri avattu Nummelassa. Avarat ja valoisat tilat yhdessä tasossa kutsuvat tutustumaan. Ulkoilemaan suoraan olohuoneesta.

Lue lisää

Nummela

Kuninkaanhovi

Kotimme sijaitsee rauhallisessa ympäristössä. Maukas kotiruoka valmistetaan omassa keittiössämme.

Lue lisää

Vantaa

Tapiolan Aallotar

Avaamme uuden ajan hoivakodin syksyllä 2018 Tapiolassa.

Lue lisää

Espoo

Villa Kaskimäki

Palvelukorttelin pihapiirissä myös päiväkoti. Yhdessä tasossa keskellä luontoa. Tervetuloa tutustumaan.

Lue lisää

Kirkkonummi

Villa Kivi

Ulkoilu isolla aktiivipihalla ja viihtyisässä ympäristössä. Green Care Finlandin jäsen.

Lue lisää

Järvenpää

Villa Lauriina

Hoivakotiamme Muuralassa ympäröivät turvalliset pihat, kukkaistutukset ja rauhallinen pientaloympäristö.

Lue lisää

Espoo

Villa Linnea

Elämänlaatua yhdessä tasossa. Rauhallinen ja keskeinen sijainti Lintuvaarassa. Kysy myös mahdollisuutta palveluasumiseen.

Lue lisää

Espoo